Lovitura momentului pentru bugetari, nu se aștepta nimeni la așa ceva: în sfârșit, se va face dreptate, se schimbă legea în România

de: Alexandru Puiu
23 06. 2023

Cei mai mulți români care se angajează în rândul bugetarilor, în administrația locală sau centrală, în companii de stat, o fac în primul rând pentru stabilitatea locului de muncă și abia în al doilea rând pentru salariu. În absența unor evaluări a performanței, a unor criterii clare de departajare, oamenii sunt convinși că de acolo ieși la pensie, dar lucrurile se vor schimba.

S-a schimbat legea în România pentru funcționarii publici. Aceștia nu mai au voie să bâjbâie când vine vorba de interacțiunea cu calculatorul. Este inadmisibil să stai în fața unui ghișeu uitându-te la o doamnă în timp ce caută tastele pe tastatură, iar din 2025, s-ar putea să devină imposibil. Nu de alta, dar inițiativa prin care se introduce evaluarea competenților digitale în rândul angajaților la stat urmează să ajungă pe biroul Președintelui, la promulgare.

Funcționarii trebuie să înțeleagă tehnologia cu care interacționează

Agenția Națională a Funcționarilor Publici va dezvolta un sistem informatic prin care se va realiza online evaluarea profesională a competenților digitale din rândul bugetarilor menționați. În teorie, proiectul legislativ ar trebui să-și facă simțite efectele din 2024. În practic, abia în 2025 va avea loc prima evaluare pentru activitate din 2024.

În prezent, evaluarea funcționarilor publici cuprinde doar două elemente, conform articolului 485 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 57/2019 (Codul administrativ):

  • evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale;
  • evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță.

Dacă nu era evident pentru cineva, particularitățile menționate mai sus lasă foarte mult loc de interpretare. Dacă lista va include și evaluarea nivelului competențelor digitale, după cum au stabilit parlamentarii, practic, analiza performanței va implica și aplicarea în mod corespunzător a prevederilor Metodologiei pentru realizarea procesului de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici.

Un pic regretabil este că, în forma actuală, legea nu ”penalizează” toți bugetarii care nu au vreo treabă cu calculatorul, ci doar funcționarii publici. Conform avocatnet.ro, „funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică.”